Go to content

Main menu:

Speyside

Whisky Collection Bar > S

THE SPEYSIDE         

8 years old

40%  

INFO          
THE BEST WHISKY IN THE WORLD
The Speyside Distillery Co, Ltd, Glasgow

THE SPEYSIDE         

12 years old

40%               
THE BEST WHISKY IN THE WORLD
Distilled and Bottled by
The Speyside Distillery Tromie Mills,
by Kingussie, Inverness-Shire

CU  DHUB  

40 %  

INFO                                           
THE  BLACK  SINGLE  MALT
WHISKY  FROM  THE  FOREST
OF  GAICK

Distilled, Matured & Bottled in Scotland
by Cú Dhub Distilling Co, Inverness - Shire

SPEYSIDE  
12 years old

43 %                                     
THE  WOLF  OF  BADENOCH
MORDERE  ME

6 Months Matured in a Prunelle
Oak Cask
North of Scotland Distilling                                                                                                                    

Company, Inverclyde

Highland Malt
Speyside
THE SPEYSIDE (1990)  also see DRUMGUISH, GLENTROMIE, Spey


Drumguish, Inverness-shire. Speyside Distillery Co, Ltd, Drumguish en Glasgow.

Drumguish Distillery Co, Ltd.


In 1955 werd door George Christie, een blender van naam de Speyside Distillery

& Bonding Company opgericht.


Hij bracht een blend uit met de naam Speyside in de leeftijden

8, 12, 15, 17 en 21 jaar oud.


Vervolgens een vatted malt Glentromie en wat later een single malt whisky

Glentromie, die wordt betrokken van Tomatin.


In 1956 koopt hij Old Milton Estate, een landgoed bij Kingussie,
Op dit landgoed ligt het dorpje Drumguish, een graanmolen, gedreven door

waterkracht uit 1700, die nog tot 1949 dienst deed, en nu het kantoor is van

de distilleerderij, én een gebouw, gebouwd volgens de 'dry stone dyking'

manier door één man, Alex Fairlie, in twintig jaar werd gebouwd.


Het gebouw werd ingericht als distilleerderij en op 12 December 1990 komt

de eerste spirit uit de twee met stoom verhitte ketels.


Men heeft geen lagerkapaciteit, de spirit wordt per tankauto vervoerd

naar lager-pakhuizen in Glasgow.


De whisky rijpt op bourbon- en sherryvaten.


De kapaciteit is ongeveer 500.000 liter per jaar.
Het water, dat ook de graanmolen aandreef, komt van de rivier Tromie,

en wordt gebruikt voor zowel produktie als koeling.
De gebruikte gerst is Chariot.
Het water komt van de rivier de Tromie.
De Mah tun is 4 ton.
Er staan vier Wash backs van elk 23.000 liter.
De Wash stills is 11000 liter, de Spirit still 7000 liter en worden

indirect met stoom verhit.



Men verkocht intussen ook een hele serie blended whiskies om de

geldstroom op gang te houden: Dew of the Western Isles, King Scotch,

McGavins, Old Monarch, Glamis Castle, Murdoch's Perfection.

Scotch Guard, The Strathmore, Scottish Prince, Thistle Dhu,

de vatted malt Glenwood en een whiskylikeur The Great Glen Celtic.


Samen met de firma Alexander Muir wordt nog King's Crest verkocht

en ook wordt samen met Alexander Muir onder de naam Scott's Selection'

een serie single malt whiskies op vatsterkte uitgebracht.


Najaar 2000 wordt The Speyside Distillery, samen met de bottel- en

blendingfabriek te Glasgow overgenomen door een groep van privé

investeerders onder de leiding van Sir James Aykroyd, de directeur

van Alexander Muir & Son Ltd, een handels- en marketingbedrijf.


Ricky, de zoon van de stichter George Christie blijft bij de firma in

dienst als hoofd van de export afdeling.


Het water komt van de river de Tromie.
De Mah tun is 4 ton.
Er staan vier Wash backs van elk 23.000 liter.
De Wash stills is 11000 liter, de Spirit still 7000 liter en worden indirect met stoom verhit.


De jonge whisky werd uitgebracht met de naam Drumguish.


Toen de whisky acht jaar oud was, Juni 2000 werd The Speyside uitgebracht.


De oude Speyside distilleerderij
was gesticht in 1895 door Sir George Macpherson Grant, landeigenaar

te Ballindalloch om te profiteren van de whiskyboom die er in die jaren

heerste.
George Grant, 24 jaar oud was in 1875 distilleerderijmanager geworden

van Glen Grant maar wegens gezondheids redenen trok hij zich terug in

1893, maar ging toch in op de uitnodiging om manager van Speyside te worden.


De bouwkosten bedroegen E 20.000 en het was een heel goed en modern

ingerichte distilleerderij , gebouwd met de beste materialen, rechtstreeks

aangesloten op de spoorlijn Perth - Inverness en Speyside bezat zowel

telefoon- als een aansluiting op het electriciteitsnet.


Kort nadat de Speyside was opgestart, trok George Grant zich terug, kocht

een winkel in kruidenierswaren en stierf negen maanden later.


Er is niet bekend wat, maar er ging van alles mis in de nieuwe distilleerderij

en ondanks adviezen van Charles Doig, de architekt die zoveel distilleerderijen

heeft ontworpen werden de problemen niet opgelost.
Het distilleren werd gestopt tussen 1905 en 1910, de gebouwen verkocht voor

E 750 en wat later gesloopt.


Van de distilleerderij rest nog één huis. De maatschappij hield in 1911 op te bestaan.

De twee kleine ketels van Speyside Distillery zijn afkomstig van de gesloten Lochside
Distillery waarvan aan de bovenkant een stuk was afgezaagd omdat ze te groot waren
voor het gebouw

Ricky Christie, a well known whisky industrie veteran has
spent some 40 years in and around the spirit business.
Srating at Auchentoshan in the 1970's then join his father
George's  distillery company The Speyside Distillery.

Ten years ago Ricky Christie launched his own vodka called
Valt, a single malt, small batch vodka, 5 later Gilt a Scottish
Gin using the finest botanicals and malted barley

Unique is the twist on the maturation of 6 months in Prunelle
casks, that gives the whisky a wonderfully fruity bouqquet
with a sweet and luscious palate with hints of vanilla and prunes.


CÚ DHUB
SPEYSIDE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY
The name Cú Dhub refers to the legend of the Wife of Laggan who could transform herself into the Witch of Laggan to roam the Forest of Gaick near Kingussie and kill unsuspecting victims. She met her demise when she was set upon by two black dogs who sacrificed themselves to save their master’s life.

Cú Dhub (supposedly meaning ‘black dog’ in Gaelic), a NAS single malt from Speyside distillery with a distinctly black colour, was inspired by the legendary Loch Dhu bottling from Mannochmore distillery in the mid-1990s. Unlike its muse, which drew its dark colour from a 10-year maturation in deeply-charred oak casks, Cú Dhub’s hue is drawn from an excessive use of spirit caramel, offering softer notes of vanilla, liquorice and tobacco.

PRODUCED AT
Speyside

CÚ DHUB
Cú Dhub was created by Speyside distillers in 2008 exclusively for Danish spirits distributor Mac Y. While the brand continues to enjoy a strong Scandinavian following, Speyside Distillers followed up Cú Dhub with its own dark malt, Beinn Dubh, in 2013.

HARVEY'S OF EDINBURGH INTERNATIONAL
Harvey’s of Edinburgh International is headed by John Harvey McDonough, who focuses on the Taiwan market, where more than one million bottles of Spey single malt are sold each year, Spey whisky has been sourced from Speyside distillery, near Kingussie, since McDonough launched the brand some 16 years ago, and since 2012 Harvey’s has owned the distillery, guaranteeing future supplies of spirit.

It was acquired in partnership with major Taiwanese food company Vedan, which has strong trading links with China and Vietnam, providing lucrative new opportunities for Spey. As well as enjoying strong sales in Taiwan, the Spey brand sells in 22 countries including Russia, Spain and the Middle East.

Harvey McDonough’s family on his mother’s side has a long history in the Scotch whisky industry, dating back to John and Robert Harvey in the 1770s. When Lord Byron was married at Seaham Hall in County Durham in 1815 he presented his friends with a cask of Harvey’s Spey Whisky to celebrate his wedding, even sending a cask to King George III.

During the 1920s and ’30s Harvey McDonough’s grandfather, Alec Harvey, used the cellars of Seaham Hall to store whisky destined for export to Canada and ultimately into Prohibition-era USA.

Harvey MacDonough inherited his grandfather’s passion for whisky, and after working with Grand Metropolitan for 15 years he spent a further three years in Taiwan with International Distillers and Vintners (IDV), before resurrecting his grandfather’s company in 1996.

DISTILLERIES & BRANDS
Beinn Dubh
SPEYSIDE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY
Black Burn
SCOTCH WHISKY
Glamis Castle
BLENDED SCOTCH WHISKY
Spey
SPEYSIDE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY
Speyside
SPEYSIDE SINGLE MALT SCOTCH WHISKY
ASSOCIATED COMPANIES
Speyside Bonding Company
Speyside Distillers Company
Speyside Distillery Company


Back to content | Back to main menu