Ga naar de inhoud

TEXELS ZOUTE WEIDE RUNDVLEES

MENU RESTAURANT > HOOFDGERECHTEN
Hoofdgerechten / Main Courses

Vergeten vlees van TeXels rund

Voorgezouten

TeXels zilte weiden  rund


Op TeXel geboren
op TeXel geweid
op TeXel geslacht
en in Het Kompas geserveerd

TeXels waarschijnlijk kleinste restaurant met slechts 6 gedekte tafels om te dineren en èèn zitting per avond betekent het reserveren van een tafel en is mogelijk met gebruik van een 2 gangen Diner per persoon.: een voorgerecht of een soep per persoon en een hoofdgerecht per persoon.

and enjoy One of our outstanding Italian Organic- Bio - Dynamique and Bio Vegan Wines from our Wine List with among others Fattoria La Vialla di Gianni, Antonio e Bandino Lo Franco, the Famiglia - Run Farm - and Wine Estate in Toscane as the Accompaniment to your Dinner.


Karweivlees

Zowel in Frankrijk als in België staat dit vlees in veel restaurants op de kaart vanwege zijn geheel eigen heel aparte, fijne smaak, plat, langwerpig stuk vlees wordt uitgesneden ter hoogte van het ribstuk, achter de schouder, dit spiervlees heeft een vrij grove struktuur en een heel rijke smaak.
Werd in vroeger tijden bij het slachten aan huis mee gegeven aan de slager als beloning voor zijn werk (= karwei).

Andere namen voor dit stuk vlees zijn Onglet, zo genoemd in Frankrijk, Longhaas, Middenrifspier, Beenhouwersbiefstuk in Nederland, in Rotterdam wel Werkmansbiefstuk, in de Verenigde Staten Hangar Steak en in Belgie Kraai.

Geserveerd met een peper - roomsaus, geparfumeerd met een Single Malt Whisky van Distilleerderij de Lepelaar op Landgoed De Bonte Belevenis.
48,50
                                                                                                                        
                                                                                                                        
Schouderhaas / Jodenhaas / Diamanthaas / Jewish Fillet / Terrace Major
Mager, zacht en kort van draad en heel fijn van struktuur en smaak.

Schouderhaas  draagt deze naam omdat het een stuk vlees is van de voorvoet en orthodoxe joden mogen geen vlees van de achtervoet eten. Jacob vocht, zo leert de bijbel, met een engel die de heup van de aartsvader ontwrichtte en hem kreupel achterliet. Sindsdien ligt er een taboe op het eten van vlees van de achtervoet.

Het is een heerlijk en heel zacht mals stuk vlees.

Geserveerd met een peper - roomsaus, geparfumeerd met een Schotse Single Malt Whisky.

48,50  
                                                                                       

Tournedos

Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de naam Tournedos. Eén ervan is deze:

in de tijd van de Franse koning Lodewijk at men voornamelijk grote, grove stukken vlees. Het was in 1855 tijdens een diner te Parijs, dat de maître de cuisine kleinere stukken vlees, maar dan van een zodanige kwaliteit liet bereiden, die maar even om en om gebakken moesten worden.J e kon je niet omdraaien of het vlees was al klaar (dos = rug).

Andere namen voor Tournedos zijn Filet Mignon, in gebruik in Frankrijk en de Verenigde Staten en Tenderloin Steak ook in de Verenigde Staten.                                                                                                                                                                                                                                                                   
Met peper - roomsaus,  geparfumeerd met een Single Malt Whisky van Distilleerderij de Lepelaar op Landgoed De Bonte Belevenis.
52,50


Rib - eye

De steak der steaks

Vrij vertaald het oog van de rib of in slagers term appel van de rib of prime rib is het ontbeende vlees van de 5e t/m 11e rib. Deel van het rund dat meer smaak heeft omdat het meer richting voorvoet gaat dat meer beweegt en dus voller is van smaak.

Rib - eye is met fijne vetadertjes gemarmerd vlees.

In de Verenigde Staten wordt dit vlees Delmonico Steak genoemd, voor het eerst geserveerd in Delmonico's Restaurant tussen 1840 en 1850 in Manhattan, New York.
    
55,00                                                                                       



Terug naar de inhoud